Диета при подагра

Всеки двадесети мъж е бил подложен на пристъп на подагра. Болките са толкова силни, че се сравняват с "адска агония". Тези, които са изпитали тази болка поне веднъж, незабавно си запишете час при лекар и се опитайте да спазвате всички негови препоръки. В острия стадий помагат лекарствата за почивка, охлаждане и болка. Но традиционните лечения за подагра винаги са се основавали на строга диета. Съвременните препоръки не са толкова категорични. Експертите казват, че няма нужда от специална диета. За пациентите важат същите общи принципи на балансирана и здравословна диета, които са важни за всеки човек. Желателно е обаче да се яде по-малко храна, богата на пурини, защото от тях се образуват микрокристали, утаяващи се в структурите на телесните тъкани.

ястия и продукти за подагра

Целта на подбора на диетата е да се поддържат нивата на пикочна киселина на възможно най-ниски от шест милиграма на децилитър.

Здравословната храна е важен стълб на терапията и в най-добрия случай помага за употребата на по-малко лекарства. Лекарят трябва редовно да проверява нивото на пикочната киселина в кръвта, за да е сигурен в успеха на терапията.

 1. По-малко пурини в храната. За да се възползвате от този съвет, трябва да имате представа за съдържанието на пурини в тези продукти, които често присъстват в менюто. Има специални таблици с хранителни вещества, които трябва да се използват периодично. Тези таблици са много полезни за пациентите и са необходими при ежедневното изготвяне на диетата. Пациентите не трябва да приемат повече от 500 mg (милиграм) пикочна киселина на ден и не повече от 3000 mg на седмица. В случай на пристъп лекарят често предписва още по-строги горни граници – до 300 mg пикочна киселина на ден или 2000 mg на седмица. Във всеки случай дозата се определя от лекаря индивидуално и зависи от тежестта на процеса и благосъстоянието на пациента.
 2. Прием на течности. Пациентите, страдащи от подагра, трябва да внимават за достатъчен прием на два до три литра течности на ден, освен ако няма медицински противопоказания. Можете да пиете чешмяна и бутилирана вода, кафе, минерална вода, неподсладени билкови и плодови чайове (поне два до три литра на ден). Не се препоръчват сладки газирани напитки и алкохол.
 3. Силно ограничаване на алкохола. Изисква се изключителна сдържаност с алкохолните напитки! Алкохолът влияе върху метаболизма и повишава нивата на пикочната киселина. Бирата (дори и безалкохолната) и уискито са особено вредни за пациентите, защото са богати на пурини. Една чаша качествено вино на ден извън атаката е приемлива.
 4. Долу излишните килограми Затлъстяването е основен рисков фактор за развитие на хиперурикемия. Следователно, загубата на тегло трябва да бъде съзнателна цел на лечението - само това може да намали параметрите на пикочната киселина. Но бъдете внимателни: тежкото гладуване може да причини пристъп на болка и възпаление, така че е забранено. Идеалното тегло трябва да се постига постепенно чрез много упражнения и здравословна диета с ниско съдържание на мазнини, с от време на време дни на гладуване. Отслабването е необходимо много внимателно - максимум един килограм на месец - в противен случай можете да очаквате пристъп на подагра. Обилното хранене е също толкова неблагоприятно, колкото гладът или продължителните периоди на жажда. Страдащите от подагра трябва да се опитат да избягват подобни крайности.
 5. Сладка. Проучванията установяват, че простите захари са също толкова неблагоприятни за хората с хиперурикемия, колкото и алкохолът. Трябва ли пациентите с подагра да избягват плодове и плодови сокове? Не, казват експертите. Пациентите трябва дори да ядат плодове, за да се възползват от техните положителни свойства, но не повече от две парчета на ден (за предпочитане сутрин). Трябва да се избягват захарните напитки и мултивитаминови сокове, подсладени с фруктозен сироп. Също така в зърнени блокчета, пълни кисели млека, във всеки сладолед и други сладки храни, фруктозата често присъства и трябва да сте наясно с това!
 6. кафе. Благоприятните ефекти на кафето все още не са достатъчно проучени, но последните доказателства ясно показват, че вече не е необходимо да се забранява кафето при пациенти с подагра.

Най-важните хранителни продукти за пациенти с подагра

 • по-малко месо - съдържа пурини, които се разграждат до пикочна киселина, месо и колбаси максимум два пъти седмично, карантия, бульон, месен екстракт, птиче месо трябва да бъдат напълно изключени;
 • някои видове риба трябва да се избягват - яжте една нискомаслена (около 100 г) и мазна морска риба (около 70 г), изключете или консумирайте в малки количества - сардини, цаца, аншоа, ракообразни;
 • изисква се сдържаност при употребата на бобови растения (като грах, леща, бял боб) и продукти с мая;
 • откажете се от менюто без карантии, колбаси, домашни птици (особено кожата му);
 • високият прием на мазнини е неблагоприятен, така че трябва да готвите ястия с минимално съдържание на мазнини, продуктите от разпад забавят отделянето на киселина, трябва да внимавате с тлъсти колбаси, тлъсти меса и тлъсти сирена;
 • печене на скара, пара, готвене във фолио, глинен съд или тиган със специално покритие са идеални;
 • добри източници на протеини са млякото, млечните продукти и яйцата, само 250 мл обезмаслено мляко или натурално кисело мляко на ден помагат за премахване на пикочната киселина;
 • не изключвайте зеленчуци, салати, картофи, някои плодове, просто ограничете употребата им;
 • не забравяйте, че витамин С има слаб ефект на понижаване на пикочната киселина;
 • месото е най-добре сварено: по време на готвене от него частично се отделят пурини в бульона, който се отцежда, след което месото може да се използва отделно.

Най-новите препоръки за хранене при подагра

Напоследък лекарите не настояват за строга диета. Краткият им съвет е храната да е пълноценна, разнообразна, но да се избягват излишъците. Препоръките за хората с риск от подагра остават същите – яжте по-малко богати на пурини храни, като например намаляване на процента на месо, карантии или морски дарове в диетата. Но като цяло хранителните препоръки не са конкретни диети, а това, което може да се препоръча на някого като здравословна и балансирана диета.

Лекарите са стигнали до заключението, че пурините от растителни храни трябва да бъдат преоценени. Съвсем наскоро се каза, че наситеността на спанака и брюкселското зеле с пурини ги прави неблагоприятни храни. Изследователи от САЩ са доказали, че тези компоненти не провокират хиперурикемия при балансирана диета. Така няма причина да отказвате целина, карфиол и т. н. Поради богатството на техните протеини и други уникални съставки е по-вероятно те да имат положителен ефект върху метаболизма.